Kuchnia Wysp Kanaryjskich: specjały z regionów

Na Wyspach Kanaryjskich dzikie i romantyczne masywy górskie spotykają się z rozmarzonymi piaszczystymi plażami otoczonymi gęstymi lasami wawrzynowymi i turkusowo-niebieskim morzem. Różnorodna przyroda Wysp Kanaryjskich oczarowuje swoim śródziemnomorskim klimatem i idyllicznymi odcinkami wybrzeża. Ale tradycyjna kuchnia kanaryjska również fascynuje miłośników jedzenia swoją wyjątkowością. Wpływy afrykańskie i tropikalne nadają jej wyjątkowy smak i zabierają w kulinarną podróż, której szybko nie zapomnisz. Różnorodność wysp znajduje odzwierciedlenie w jedzeniu. Każda wyspa ma swoje smaki i specjalności. Rozkoszujcie się daniami kanaryjskimi, które w większości składają się z lokalnych produktów.


Escaldón de Gofio 

Gofio jest nieodzowną częścią dań Wysp Kanaryjskich. Składa się z prażonych ziaren kukurydzy, pszenicy i jęczmienia, które są przetwarzane na rodzaj polenty. Zwłaszcza w miesiącach zimowych miejscowi zalewają gofio bulionem mięsnym lub rybnym i ugniatają go. Jeśli chcecie poznać tradycyjne danie kanaryjskie musicie spróbować Escaldón de Gofio.  Gofio jest uprawiane lokalnie i stanowi podstawę wielu pikantnych, ale także słodkich dań. Zmieszany z mlekiem służy jako śniadaniowa owsianka.


GofioKanaryjskie Gofio

Caldo de millo - zupa kukurydziana z Lanzarote

Zanurzając się w krajobraz Lanzarote poczujecie się jak na innej planecie. Nieliczna roślinność złożona z porostów i ziół w połączeniu z kraterami wulkanicznymi tworzy niepowtarzalny obraz księżycowego krajobrazu. Składający się z zaledwie kilku składników Caldo de millo jest symbolem rzadkiej roślinności atlantyckiej wyspy. Ta zupa kukurydziana, typowa dla Lanzarote, składa się z bulionu, kukurydzy, cebuli, soli, oleju i czosnku. W niektórych miejscach jest uszlachetniony tradycyjnym kanaryjskim serem.

Papas Arrugadas - ziemniaki z Mojo

Najbardziej znaną kanaryjską potrawą jest papas arrugadas. Zwykle podawane jako przystawka, niewielka porcja pomarszczonych ziemniaków trafia na talerze wszystkich Wysp Kanaryjskich. To ugotowane w osolonej wodzie i soku z cytryny ziemniaki polane tradycyjnym czerwonym lub zielonym sosem mojo z papryką, kminkiem, oliwą, czosnkiem i octem. Idealnie sprawdzą się jako mała przekąska przy orzeźwiającym piwie, gdy słoneczny dzień zakończycie na tarasie restauracji na plaży.


Papas ArrugadasPapas Arrugadas: typowa przekąska na wyspach

Chorizo z Teror na Gran Canarii

Słynne chorizo z Teroru, miasteczka na północy Gran Canarii, uznawane jest za absolutny kanaryjski przysmak. Powstają według sekretnej receptury z papryki w proszku, białego wina, czosnku, boczku, chudego mięsa i przypraw. Dzięki swojej miękkiej konsystencji dosłownie rozpływa się na języku i można go delikatnie rozsmarować na chlebie. Na Mercadillo de Teror, najstarszym targu ulicznym na wyspie, w każdą niedzielę można kupić chorizo wraz z wieloma innymi lokalnymi specjałami.

Puchero Canario – gulasz kanaryjski

Jak każdy region Hiszpanii, Wyspy Kanaryjskie mają tradycyjny gulasz. To co wyróżnia Puchero Canario to kompozycja ziemniaków, dyni, batatów, pietruszki, kukurydzy, ciecierzycy, mięsa i mięty. To kanaryjskie danie jest szczególnie odpowiednie na spotkanie w większym gronie. To danie zarezerwowane na chłodniejsze dni. W cieplejszych miesiącach gulasz zastępuje typowa kanaryjska zupa z rukwi wodnej, której zdecydowanie warto spróbować podczas podróży.


Puchero CanarioPuchero Canario

Queso Asado con Mojo - smażony ser z mojo

Wyspy Kanaryjskie są znane na całym świecie z wielu pysznych serów, z których kilka zostało nagrodzonych podczas World Cheese Awards. Ser produkowany jest z mleka lokalnych ras bydła, kóz lub owiec. Ser kwiatowy produkowany na Gran Canarii jest uważany za szczególny przysmak wśród serów kanaryjskich. Queso Asado con Mojo jest również szczególnie popularny jako przekąska lub przystawka. Plastry smażonego i wędzonego sera są skropione sosem mojo, który można znaleźć w wielu kanaryjskich potrawach. To danie pochodzi z La Palmy.

Sancocho Canario – wrakoń z ziemniakami i gofio

Jeśli po długim dniu spędzonym na plaży chcecie mieć na talerzu świeże ryby, zdecydowanie powinniście zamówić Sancocho Canario. Podstawą pysznego dania kanaryjskiego jest wrakoń jednak doskonale smakuje również z innymi rodzajami ryb. Ziemniaki, bataty i gofio to sycący dodatek. Świeża natka pietruszki i surowe plasterki cebuli lub ostry sos mojo nadają potrawie tego czegoś. Tradycyjnie danie je się w Wielkanoc, zwłaszcza w Wielki Piątek. Na Teneryfie danie podawane jest w garnku.


Sancocho CanarioSancocho Canario

Rapadury z La Palma

Desery kanaryjskie często składają się z bardzo prostych składników. Podobnie Rapaduras, typowy kanaryjski deser, który pochodzi z wyspy La Palma. Małe rożki wykonane z syropu z trzciny cukrowej są również bardzo popularne w Andaluzji i niektórych częściach Ameryki Południowej. Sok z trzciny cukrowej za pomocą gofio, cynamonu, migdałów i cytryny nabiera pożądanego kształtu. Rapadury najlepiej smakują z gałką lodów.

Conejo en Salmorejo - marynowane mięso królicze z Teneryfy

Na Teneryfie surowe górskie krajobrazy przeplatają się z niekończącymi się plażami i kwitnącymi krajobrazami. Conejo en Salmorejo, która w rzeczywistości ma swoje korzenie w Aragonii w Hiszpanii stało się kanaryjską specjalnością. Mięso królicze marynowane w mieszance białego wina, oliwy, tymianku, czosnku i octu jest pieczone, a następnie podawane z papas arrugadas. Idealnym uzupełnieniem dania głównego są tutejsze wina z Teneryfy. 


Conejo en SalmorejoConejo en Salmorejo

Pudding frangollo

Tradycyjny kanaryjski deser Frangollo składa się z kukurydzianego puddingu z kaszy manny. Mąka kukurydziana gotowana w mleku z dodatkiem cytryny, cukru, migdałów, cynamonu, jajek i masła jest wspaniałym deserem na specjalne okazje. Frangollo to bardzo popularny deser, zwłaszcza na Boże Narodzenie. W zależności od regionu lub wyspy istnieją różne wariacje pysznego budyniu.

Daj nam znać, jak Ci się podobał ten artykuł?

Chcesz udostępnić ten artykuł znajomym? Śmiało!

Wyspy Kanaryjskie

Zakwaterowanie w regionie

Los Jablitos
Hiszpania La Palma Fuencaliente ES6760.100.1

Los Jablitos

do 4 osób
4 liczba pokoi | 2 liczba sypialni | 2 liczba łazienek

Antequera
Hiszpania Teneryfa Radazul ES6005.100.1

Antequera

do 3 osób
2 liczba pokoi | 1 sypialnia | 1 łazienka

Chalet Santa Ana 7
Hiszpania Gran Canaria Playa del Inglés ES6219.1015.1

Chalet Santa Ana 7

do 4 osób
3 liczba pokoi | 2 liczba sypialni | 2 liczba łazienek

Villa Mareta
Hiszpania Lanzarote Tinajo ES6645.100.1

Villa Mareta

do 6 osób
4 liczba pokoi | 3 liczba sypialni | 2 liczba łazienek

Inspiracje

Destynacje - pomysły na ciekawy urlop

Artykuł

Jeszcze więcej pomysłów na wakacje